En hemsida en samling filer som kan nås via internet. Dessa filer översätts av en webbläsare, till en användarvänlig upplevelse. Exempel på hemsidor på the World Wide Web är Wikipedia, Google, Facebook, och den hemsida du är inne på nu; creativedigital.se. Utöver den tekniska förklaringen det finns olika typer av hemsidor, för individer, företag, organisationer, eller andra sammanslutningar. En hemsida kan fokusera på bloggar, portfolier, onlineforum, internetshoppar, eller andra inriktningar.
Din hemsida kan fungera som en portal till övriga mediekanaler, ett portfolio med projekt, eller en shop för de varor och tjänster som erbjuds. Att ha en bra hemsida som privatperson eller företag kan förbättra ditt intryck och öka din räckvidd på nätet. En dålig hemsida kan däremot ha motsatt effekt. Om ni känner att ni kan skapa en välfungerande hemsida är detta något vi kan rekommendera. Om det låter komplicerat kan ni ta kontakt med oss. Vi på Creative Digital har verktyg och kunskap för att bygga och hantera en hemsida åt er.
Skillnaden mellan en hemsida och en webbsida är att en webbsida refererar till en specifik, medans en hemsida är en samling webbsidor. Ordet hemsida. Hemsida och webbsida används däremot oftast synonymt.
Tekniskt sett är en hemsida en samling internetbaserade filer under ett gemensamt domännamn. Dessa filer lagras på en server, vars uppgift är att göra filerna tillgängliga vid förfrågan från en webbläsare. En webbläsare används för att tolka filerna och presentera dessa på ett användarvänligt sätt. I webbläsarens adressfält skrivs hemsidans domän. Detta domännamn kan användas istället för den numeriska IP-adress som domännamnet är kopplad till.
Idag finns många programvaror för att skapa hemsida. Med publiceringsverktyget WordPress kan man bygga hemsidor, både för nybörjare och professionella. En hemsida kräver ett domännamn, webbhosting, och hemsidan själv, d.v.s. filer. Att driva en hemsida behöver inte kosta pengar. Domän och hosting får man köpa till, på webhotell. För hemsidor med professionell användarupplevelse kan ytterligare verktyg och kunskap i webbdesign krävas.
En hemsida består av filer av koder, inom HTML, CSS och JavaScript, kopplade till ett och samma domännamn.
HTML är ett märkspråk som definierar en hemsidas struktur.
CSS är en stilmall som avgör utseende och formatering till HTML-kod.
JavaScript är ett programmeringsspråk som verkställer en tolkning av HTML- och CSS-kod, i webbläsarens JavaScriptmotor.
n traditionell hemsida består av:
Sidhuvud: Innehållet högst upp på en hemsida. Här kan hemsidans logotyp samt viktig information skyltas.
Navigation: Den huvudsakliga menyn på en hemsida. Används oftast som en organiserad lista med länkar till interna sidor på hemsidan.
Huvudinnehåll: Det innehåll som framförallt presenteras när man besöker hemsidan. Företrädesvis ska innehållet fånga upp hemsidans och verksamhetens essens.
Sidfot: Innehållet längst ner på en hemsida. Här finns oftast kontaktinformation och länkar till verksamhetens övriga mediekanaler.
Inom dessa sidor och menyer kan man oftast finna hemsidans logotyp och andra bilder, länkar och formulär, samt eventuella blogginlägg för att uppdatera besökare.
En hemsidas kostnad kan kraftigt variera. Det går att driva en hemsida gratis, men en seriös hemsida förväntas kosta några tusenlappar att starta:
Att skapa en hemsida kräver domän och hosting, som sammanlagt brukar landa på 300 kronor per månad.
Man kan även behöva köpa plug-ins, det vill säga verktyg för att bygga vissa saker. Dessa plug-ins kan kosta några hungra kronor styck, och ska i regel inte överskrida 5 stycken för en hemsida.
Om man inte själv har färdigheterna att bygga en hemsida kan man behöva anlita en webbutvecklare, som i snitt kostar cirka 800 kronor i timmen. Alternativt kan man beställa en hemsida med fast pris, från några tusen kronor. Om man anställer en webbutvecklare eller webbyrå kan tidigare nämnda kostnader ingå.
Med Creative Digitals tjänst bygger vi en hemsida för (BESKRIV PRIS). Detta pris inkluderar de verktyg vi använder, samt domän och hosting.
Det finns flertal tjänster som erbjuder användare att göra en gratis hemsida. Det finns även en hel del instruktivt material på internet för att hjälpa till på vägen. Trots att det aldrig varit enklare och billigare att driva en hemsida ska man vara beredd på följande:
Om man skapar en hemsida gratis så kommer detaljer som ger ett professionellt intryck att utelämnas.
Om man skapar en hemsida utan större tidigare erfarenhet kan hemsidans kvalité reflektera den kunskapsnivån.
Man kan bygga en provisorisk hemsida för att testa konceptet att ha en hemsida. Om man vill ha en professionell hemsida kan man kontakta en webbyrå.
För att få sin hemsida att synas på Google, eller andra sökmotorer, kan man studera konsten om SEO. Detta begrepp är en akronym för engelskans Search Engine Optimization, eller sökmotoroptimering på svenska. Precis som namnet indikerar så handlar SEO om att optimera sökresultat hos sökmotorer med organiska algoritmer. Det som skiljer SEO från betald marknadsföring är att SEO går ut på att organiskt ranka hemsidan högt på sökmotorer. Detta resulterar i långvarig passiv trafik. En huvudsaklig aspekt för att ranka högt inom SEO är att se till att hemsidans skriftliga material är välskrivet, relevant och aktuellt.